Silvoita in caldare

de mimmi in Dulceata / Gem, 17 Oct 2011 | 6811 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 30 kg prune bistrite
  • 3 kg zahar
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Silvoita in caldare:

Se spala bine prunele. Le scoatem samburii si se pun in caldarea de cupru,care a fost in prealabil unsa cu ulei pentru a nu se prinde de ea. In momentul in care se formeaza o pasta( se sfarma prunele) adaugam si zaharul.

Ne inarmam cu multa rabdare caci avem ceva timp de asteptat si purcedem la munca,se fierbe la foc mic. Noi am fiert la ea doua dupa-amieze,timp in care trebuie amestecat intr-una,deci nu e chiar asa usor. Am avut noroc cu ideea geniala a lui tata care a automatizat procedeul de amestecare:)). Pe vremea bunicii,la tara se strangeau mai multi vecini,fierbeau la ea de seara pana a doua zi in ceva vreme si se facea la foc de lemne. Se fierbea pana ajungea de consistenta marmeladei,nu se adauga zahar deloc si silvoita statea ani la rand fara sa se strice. Noi nu am fiert-o chiar asa de mult,am lasat-o mai moale,adaugand si zahar deoarece prunele nu au fost foarte dulci.

Se poate folosi in placinte,clatite,coltunasi,cornulete... Bunicii nostri o foloseau adesea la mamaliga impaturita, iar mama imi povestea ca manca adesea copil fiind,paine unsa cu untura si silvoita. Spor la treaba pentru cine se incumeta !!!

Va las si un filmulet .

http://www.youtube.com/watch?v=zZFFamd6GQk

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Silvoita in caldare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

mimmi 1

19.10.2011, 17:36

La noi asa se spune silvoita ms msyc si diaconita pt explicatie

Bunica 1

19.10.2011, 18:01

La noi i se spune magiun de prune si. nu i se pune zahar Buna "mecanizarea"facuta de tata, dar parca era mai frumos sa stai langa foc....mai o glumita, mai o gogosica...

mimmi 1

22.10.2011, 20:57

Nici noi nu am vrut initial sa punem zahar dar prunele nu au fost prea dulci si iesea prea acrisoasa.
Oricum am stat langa ea pana a fost gata,am facut un gratarel,am baut un paharel de ceva si a trecut timpul

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de prune cu nuca